2010. október 31.

Egy szecessziós kapu végnapjai

Az október 8-i Szombathelyi séta a "Szombathelyi kapuk - asztalosmesterek remekművei a belvárosban" címet viselte. Torjay Valter művészettörténész Kossuth Lajos utcán, a Fő téren és a Zrínyi utcán vezette végig az érdeklődőket. A bemutatottak közül az egyik legszebb a Kossuth u. 11. szám alatti ház szecessziós kapuja volt.
Alig telt el három hét, kiderült, hogy kapu rövidesen eltűnik. A házat bontják, nem valószínű, hogy a kaput beépítik majd az új épületbe.


,

A kapu november 12-én:



A kapu 2011. február 2-án:

6 megjegyzés:

  1. A kapu a SZOVA Zrt. tulajdona, a bontás is az ö munkájuk. Kijelentették, hogy eladó a kapu, illetve "alku tárgya"...Ezek után jó lenne, ha valaki megvenné, nem szeretném, hogy ez a teljesen egyedi műremek fűtőanyagul szolgáljon valahol. Hölgyei és Uraim! Irány a SZOVA! :D

    VálaszTörlés
  2. Talán a Múzeum "feladata" lenne a sok elbontott épület kapujának megőrzése, hiszen magánszemély hova is tehetné ezeket, viszont várostörténet szembontjából felbecsülhetetlen az értékük.
    Ne engedjük, hogy eltünjön a multunk! Feribá'

    VálaszTörlés
  3. talán felajálhatná a szova ingyen is annak aki rendbeteszi ,esetleg megőrzi , a sok jogtalanul befolyt parkolási pénzből akár felújíthatná ő is...üdv.Steko

    VálaszTörlés
  4. Való igaz, a SZOVÁ-ról nekem is megvan a véleményem. Elképesztő, hogy a Vasi Bau és több asztalos már direkt ráállt arra, hogy rossz utánzatokat csináljanak méregdrágán, amikért a régi kapukat kibontják és elpusztítják.
    A múzeumban nem nagyon reménykednék, mert ők már alig tudnak raktározni, bár most új raktárt kaptak. Véleményem szerint pont a város feladata lenne egy "Kapu-depo", amelyben a régi, műértéket jelentő kapukat múzeum-szerűen megnézhetnék, s amennyiben szombathelyi építkezőnek vágyai támadnak, a kapu állapotát stb. figyelembe véve megvehetné,ellenőrzés mellet. Persze, ebből semmi nem lesz. A Kővári ma biztos ünnepelt, hogy megnyílt a Penny, ahonnan ő bontatott ki egy értékes házat, a lakók meg ellepték a Derkovitsot...

    VálaszTörlés
  5. A kapu megmenekült. Sajnos a felülvilágító osztólizénáját nem sikerült megtalálni. Ezért kérlek Robi, küldd el nekem a fotókat, eredeti felbontásban, hogy a restaurátornak rendelkezésére álljon a pótláshoz! Előre is köszönöm!
    Valter

    VálaszTörlés