2011. március 1.

Szabadkőműves páholyház

A szombathelyi „Ébredés” Szabadkőműves Páholy 1902-ben alakult. Első főmestere Bárdossy István volt, aki korábban szombathelyi főszolgabíróként (1867 – 1871), majd Szombathely polgármestereként (1872 – 1878) vett részt a közéletben. A szabadkőműves páholy gazdasági erejét jelzi, hogy  1912-ben önálló páholyházat építettek, amit Weis Oscar Jakab tervezett. A páholyház kultúrtörténeti ritkaság, hiszen Magyarország területén alig találunk olyan épületet, amelyik eredetileg is egy szabadkőműves páholy számára épült és ahol már a tervezésnél figyelembe vehették a szervezet sajátos igényeit.
Így Szombathelyen a homlokzat  a szabadkőműves gondolatvilágnak megfelelően egy görög templomra utal.
1913-ban nyomtatásban is megjelent a „Szombathely keletén dolgozó „Ébredés” szab. kőm. páholy páholyszabálya”.
Az I. §  szerint a páholy a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy védelme alatt dolgozik.
A főmester akkor Litassy János, az I. felügyelő Karczag György, a szónok pedig Dr. Feldmann Bódog volt. A páholy jelvénye: „kék selyem szalagon függő körzőre és szögmérőre feltett nyitott könyv, átírva a páholy nevével „Ébredés”.
A tagság száma 1913 környékén közelítette a százat. Néhány ismertebb név a szombathelyi szabadkőművesek közül: Kiskos István (1914 – 1930 között Szombathely polgármestere), Gerlits Sándor (az Erdei Iskola megszervezője), Andráskay Müller Ede (építési vállalkozó), Lékai Lingauer Albin (a Vasvármegye tulajdonos-főszerkesztője), Seemann Gábor (a Felsőkereskedelmi Iskola igazgatója).
Szombathelyen az Ébredéssel egy időben működött még az "Igazsághoz" Szabadkőműves Páholy is.
A szabadkőműves páholyokat 1920-ban feloszlatták, így az Ébredés páholy is beszüntette működését. A páholyházat a következő években előbb katonai, majd iskolai célokra használták, később lakásokat alakítottak ki benne. Belső terei átépítették, de homlokzatán csak kisebb átalakításokat végeztek.


Az Ébredés Szabadkőműves Páholy páholyháza - Zrínyi u. 21.

12 megjegyzés:

 1. Kedves Orbán Róbert!

  Érdekes és értékes cikkedben a következőket írod: "... Magyarország területén alig találunk olyan épületet, amelyik eredetileg is egy szabadkőműves páholy számára épült ..."

  Ez így túlzás, hiszen egyrészt a fővárosban, a nagypáholy számára készült nagypáholyház, másrészt a tehetősebb vidéki páholyok is építtettek maguknak székházakat. Így páholyház épült Aradon, Kolozsvárott, Nagykanizsán, Nagyváradon, Pozsonyban, Sopronban, Szabadkán, Szegeden és ugye Szombathelyen is.

  A mai Magyarország területén levő páholyházak közül a budapesti nagypáholyház felújítása folyamatban van, Rosslyn néven szállodává alakítják; a szegedi páholyház pedig a Százszorszép gyermekház otthona. A nagykanizsai sorsáról nem tudok, a soproni II. világháborús bombatalálat következtében elpusztult.

  A szombathelyi páholyház a kép alapján ítélve eléggé leromlott állapotban van. Mire használják ma, várható-e a felújítása?

  Üdvözlettel:

  Lalo

  VálaszTörlés
 2. Kedves Lalo!

  Igazad van, talán inkább úgy kellett volna fogalmaznom, hogy a mai Magyarország területén kevés olyan páholyházat találunk, amelyik eredetileg is arra a célra épült és amelyik ma is áll.
  A szombathelyi házban jelenleg lakások vannak, felújítási szándékról nem hallottam.

  Üdvözlettel:

  O.R.

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. http://www.bardossy.hu/html/vas/bardossy_istvan/bardossy_istvan.htm
  Ez az oldal illik ide.
  Lalonak is küldöm.

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm!

  Mindenesetre érdekes, hogy a honlap újabb változatából - http://www.bardossy.hu/csaladtagok.php - már eltűnt Bárdossy István szabadkőművességének megemlítése.

  VálaszTörlés
 6. Ez 2008-as találatom, azóta őrzöm.

  VálaszTörlés
 7. /Bárdossy István temetése - 1910.augusztus 7./
  "A temetőben az egyházi szertartás után, mikor a gyászoló közönség szétoszlott, a szabadkőműves páholy küldöttsége, a szokásos láncfonással és szabadkőművesi szertartásokkal juttatta kifejezésre a sírnál az elhunyt főmester iránt való kegyeletét."

  Megnézem majd a temetésről szóló korabeli tudósításokat is.
  Tudjátok mi az a "szokásos láncfonás"?

  VálaszTörlés
 8. Tudjátok mi az a "szokásos láncfonás"?

  Igen.
  A résztvevők körbeállnak és megfogva egymás kezét körláncot alkotnak. Ez a nyilvános változat.

  A páholybeli láncfonás ennél bonyolultabb, ott keresztezik a két kezüket a mellkasuk előtt és úgy kapaszkodnak össze a körben mellettük állókkal.

  VálaszTörlés
 9. Bárdossy István temetéséről a Vasvármegye című lap 1910. augusztus 9-i számának második oldalán közel fél oldalas tudósítás jelent meg.
  A cikk címe: Bárdossy István temetése
  Alcíme: Gyászolják a szabadkőműves főmestert

  Az írásból csak a szabadkőművesekre vonatkozó mondatokat idézem:
  .....
  "Ott volt a temetésen az egész város vezető intelligenciája és nagy érdemeinek utolsó elismerésében és méltatásában egybeolvadt a város egész széthúzó társadalma. A klérus és a székeskáptalan ép annyi kegyelettel vette ki részét a halála felett keltett közrészvételben, mint az ébredés szabadkőműves páholy, mely egyik legkiválóbb tagját, egy időn át vezető főmesterét, legutóbb tiszteletbeli főmesterét vesztette el benne. Valóban lélekemelő volt, amikor a szabadkőműves páholy küldötteivel láttuk egybe forrni a klérus oly kiváló képviselőt, mint Tulok József, Horváth József, Tóth József kanonokok, Császár József teológiai tanár.
  ..................
  A temetőben az egyházi szertartás után, mikor a gyászoló közönség szétoszlott, a szabadkőműves páholy küldöttsége, a szokásos láncfonással és szabadkőművesi szertartásokkal juttatta kifejezésre a sírnál az elhunyt főmester iránt való kegyeletét."

  VálaszTörlés
 10. Köszönöm. Úgy tűnik a weblap ezt forrást használta.

  VálaszTörlés
 11. Blogomban igyekeztem összegyűjteni a vidéki páholyházakkal kapcsolatos információkat, s ehhez a szombathelyi páholyházra vonatkozó anyagot főként innen vettem át.

  Az írás linkje: http://aprofan.blogspot.com/2011/03/szabadkomuvesseg-targyi-emlekei-videki.html

  Köszönettel: Lalo

  VálaszTörlés
 12. Egy újabb hazai megmaradt páholyházat találtam - a nyíregyházi Szabolcs páholyé volt és a fényképek alapján elég jó állapotban maradt fenn:

  http://aprofan.blogspot.com/2011/05/egy-szep-irast-talaltam-nyiregyhazi.html

  VálaszTörlés