2012. március 17.

A szombathelyi ONCSA telep

A ONCSA telep az Akacs Mihály utca, Szűrcsapó utca, Szabó Miklós utca és a Hargita utca által határolt terület. Az Országos Nép- és Családvédelmi Alap munkáslakás építési programja keretében 1940-től kezdődően összesen 60 lakást építettek Szombathelyen  Az építkezés gyakorlatilag két időszakban folyt, 1940-41-ben összesen 42 ház készült el. 1943-ben még kettőt tető alá hoztak, további 16 építését pedig előkészítették. 1943-ban az építkezés félbe szakadt, a már félkész állapotban lévő két házat sem fejezték be.. Az építkezés csak 1948-49-ben fejezték be. (Ekkor újjáépítették a háború végén megrongálódott házakat is.)
Az ikerházak típusterv alapján készültek. A lakások többségéhez 100 - 100 négyszögöles telek tartozott. Ez a terület néhány szélső telek esetén kicsit kisebb volt. Az épületekhez oldalkert, illetve hátsókert tartozott. Kezdetben minden ház egy előszobából, egy lakószobából, egy konyhából, fürdőszobából és pincéből állt.
Az építkezés anyagi hátterét az ONCSA biztosította, de a munka kivitelezésében,  koordinációban, a közművesítésben a város és négy szombathelyi üzem (A Bőrgyár Rt,, a Szombathelyi Magyar Pamutipar, Putsch Sándor gyapjúáru-, szőnyeg- és takarógyára, Vasvármegyi Elektromos Művek) is szerepet vállalt.
Az 1948 - 49-es építkezést az Országos Lakásépítő Szövetkezet bonyolította.  Az első lakók többsége a város és az előbb megnevezett gyárak alkalmazottja volt. Az eredeti elképzelés szerint a házak 15 évi részletfizetés után mentek volna át teljes egészében a lakók tulajdonába.
Az építkezés kezdetekor a területet még minden oldalról mező határolta, hiszen nem volt még Derkovits lakótelep, továbbá a Hargita utca és Bartók Béla krt. közötti terület sem volt még beépítve. Az első években még szorgalmazták, hogy a lakók a telek hátsó részén disznóólat építsenek.
Az első beköltözők a 9 gyermekes Szatmári, a 8 - 8 gyermekes Laki és Trajbáth és a 6 gyermekes Juhász családok voltak. Esső Sándor országgyűlési képviselő az ünnepélyes átadás után kifejtette azon véleményét, hogy jó lenne, ha a nagycsaládosok (azok, akiknek 6-nál több gyermekük van) egy második szobát is hozzáépíthetnének a házhoz..
Az ONCSA program keretében színvonalas lakóházak készültek. Akkor ONCSA munkástelepnek nevezték, a ma divatos szóhasználat szerint valószínűleg ONCSA lakópark lenne a neve. Az eltelt 60 - 70 év alatt mindegyik lakóházat átépítették, bővítették. Megmaradt a jellegzetes, oldalkertes telekelrendezés és felismerhető az épületek néhány régi motívuma is.
Az ONCSA program keretében más településeken is épültek munkásházak, így pl. Vas megyében Gyöngyöshermánban, Kőszegen, Sárváron és Simaságon.

Az eredeti Oncsa ablak már csak 2-3 helyen látható

A szombathelyi ONCSA házak jellegzetes padlásablaka ma már csak ezen a két házon látható



1 megjegyzés:

  1. A sárvárit egy az egyben a nagyapám építette.
    Üdv: Valter

    VálaszTörlés