2010. november 15.

A szombathelyi zsidó közösség első zsinagógája

A szombathelyi zsidó közösség első zsinagógája a Thököly utca 46. szám alatt áll. Az épület története jól dokumentálható. 1827 február 23-án avatták fel. L.Pick rohonci rabbinak a felszenteléskor elmondott emlékbeszéde nyomtatásban is megjelent. (Címe: Andachts-Rede bei der Einweihung der neuerbauten Synagoge auf der Hochfürtslich-Batthyanischen Curia zu Steinamanger.)  Szombathelyen, a püspöki városban zsidók még nem lakhattak. A telek, ahol a zsinagóga áll, a környező területtel együtt Batthyány Fülöp herceg tulajdonában volt. Batthyány, figyelmen kívül hagyva a püspök kérését és a város elöljáróinak tiltakozását, megengedte a zsidóknak a zsinagóga építését.
1871 után, amikor Szombathelyen is ketté vált a ortodox és a neológ irányzat, a Thököly utcai épület az ortodox zsidó hitközség zsinagógája lett. Itt volt az ortodox zsidóság központja. A szomszédban állt a rabbi háza és a zsidó közösség iskolája is.
A Holocaustot csak kevesen élték túl, de az épületet még 1956-ig még zsinagógaként használták. Akkor a hitközség az zsinagóga eladására kényszerült. Az épületben évtizedekig a Festő és Üveges KTSZ működött, jelenleg boltok találhatók benne.


Ortodox zsinagóga (Thököly u. 46.)

Az épület a tömegét tekintve nem sokat változott, az utca felőli homlokzaton is megmaradt a hét ablak. A belső teret teljesen átalakították, ennek ellenére a földszinti üzletekben még felfedezhetők az egykori zsinagógai tér öntöttvas oszlopai. 2002 – 2003 körül az alagsorban még felfedezhető volt az egykori rituális fürdő maradványai is. Az udvaron álló épületek is a közösséghez tartoztak, itt volt például a metsző háza. Ezeket az épületeket nemrég lebontották.
2003 – 2004 körül kezdeményezés indult annak érdekében, hogy a régi zsinagógát tábla jelölje meg. Elkészült a tábla és a felirat terve is. Úgy tudom, az akkori tulajdonos nem járult hozzá a tábla elhelyezéshez. Mivel az ügynek a helyi politikában is kevés támogatója akadt, az elképzelés nem vált valóra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése