2011. február 11.

Pottyondy villa

A Gagarin utca egyik szép épülete a Pottyondy villa. A házat 1905-1906-ban Pottyondy Béla közjegyző építtette, a tervező Rauscher Miksa volt.  A Pottyondy család a XIX. század végén telepedett meg a városban. Régi kisnemesi család, amelynek Szombathelyre került tagjai már polgári foglalkozásúak. Részt vállaltak a helyi közéletben, a villát építő Pottyondy Béla apja, Pottyondy Gusztáv (a MÁV szombathelyi üzletvezetője) például a Vasmegyei Műkedvelők Egyesülete elnöke és egyik alapítója volt.
A több ágra szakadó Pottyondy család történetére vonatkozó adatokat Pottyondy Béla gyűjtötte össze és tette közzé (A Pottyondy család monográfiája – 1937).
A család a „csáfordi és potyondi” nemesi előnév viselésére 1925-ben kapott belügyminisztériumi engedélyt.  A predikátum azokra a településekre utal (Csáford és Potyond), ahol a nemzetség ősi birtokai voltak.
Itt meg kell jegyezni, hogy a „csáfordi” név nem Csáfordjánosfát jelenti, hanem a Jobaháza területébe olvadt Csáford falut.
Az épület homlokzatán, fő helyen láthatjuk a család címerét, a hátsó lábain álló, első lábaival buzogányt tartó, kétfarkú oroszlánt.
A Pottyondy villa a második világháborút követő államosításokig volt az építtető család tulajdonában.


Pottyondy villa - Gagarin u. 18.


Pottyondy villa - Gagarin u. 18.

A család kriptája a Szent Márton utcai temetőben a vasúttal párhuzamos falnál áll. A temető tervezett felszámolását követően exhumálták, ma már romos állapotban van. A homlokzaton lévő feliratból  csak egy csekély töredék – „CSÁ” – látható. A teljes felirat „csáfordi és potyondi Pottyondy család” lehetett. Ebből következően valamikor 1925 után építették.


Pottyondy kripta - Szent Márton utcai temető

1 megjegyzés:

  1. A helyszíni vizsgálat szerint a sírépület klasszikus szívkímával, ill. emlékezetem szerint tojásléccel volt díszítve. A tőle jobbra elhelyezkedő síremlék szecessziós (megjegyzem egykor rendkívül izgalmas lehetett - , balról historista kripták álltak még 16-17 éve, pl a már megsemmisült Hufnágel síremlék, klasszikus timpanonnal. Javasolnám az építésének az első világháború elé való datálásának megfontolását. Ezt azért vetem fel, mert a névváltozás esetén csak a táblát kellett lecserélni esetlegesen.
    Nagyon jó, hogy ezzel a veszélyeztetett sírral foglalkozunk, én végiggondolnám engedély nélküli rendbehozatalát - ha lenne forrás - kak Hübner mavzalej :)
    Üdv és gratula: Valter

    VálaszTörlés