2011. január 23.

Materialisták a Belsikátorban

Régóta tartja magát az a vélekedés, hogy a Belsikátor (másik nevén Forgó vagy Forgó köz) a város mediterrán utcája, ahol hajdan olaszok is éltek. A feltételezésnek van alapja, hiszen a Szombathelyen megforduló, itt hosszabb – rövidebb időre megtelepülő taljánokról a XVII. századtól kezdődően vannak adatok. Az első olaszok közül többen fűszerkereskedők és materialisták  voltak.  Az utóbbi elnevezés hajdan nem egy filozófiai irányzat követőit jelentette, hanem azokat, akik különféle „matériákkal” (= szövetfélékkel) kereskedtek. Zanelli Ferenc (Francesco Zanelli) materialista nevét először 1758-ban említik a városi jegyzőkönyvek   A Zanelli családról, amely több generáción keresztül jelen volt Szombathelyen,  biztosan tudjuk, hogy egy időben a Belsikátorban volt lakása és üzlete. A mai Belsikátor 2. (és a Fő tér 11.) volt a tulajdonukban. A XIX. század végén magát a Belsikátort is többször Zanelli közként említik.  Az 1800-as évek végén ugyancsak itt volt köszörűs és lakatosműhelye Antonio Giovanni Di Gleriának. Ő az észak-olaszországi Paularo-ból érkezett. Ahogy körülményei javultak, előbb a Kereszt utcába, majd a Rákóczi utcába költözött tovább. Szombathelyen alapított családot, leszármazottai ma Budapesten élnek.
A XIX – XX. század fordulóján sok olasz megfordult Szombathelyen. Vándormunkásokról (pl. téglavetők), vándoriparosokról, cukrászokról, kereskedőkről szólnak a híradások.
Az olaszos jelleget erősíti.  Belsikátor és a Fő tér sarkán álló, 1913-ban épített Grünwald ház is. A tervező, Medgyes Alajos, aki amúgy is  vonzódott az olasz, főleg a velencei építészethez, bizonyára figyelembe vette a helyhez kapcsolódó hagyományokat is.

1 megjegyzés:

  1. Nemrégiben az utcán megállított egy ismert szombathelyi vállalkozó és "eligazított", hogy az ő irodáját többet ne merjem lefényképezni, mert "t.....n rúg." Nem tudtam véle tisztázni, melyik az ő irodája - feltételezem, hogy a Forgóban van, mert arra mutogatott -,mivel feldúltan elrohant.
    Gyakran fotózok a városban épületeket, bontásokat,átalakításokat ezekből hamarosan teszek fel képeket erre az oldalra. De félek, hogy A. úr megtorolja ezt, mert hátha látszik majd az ő irodája is. Na, mit szóltok? Feribá'

    VálaszTörlés