2011. január 12.

Temetői lélekharang

A harangláb a temető B/6-os parcellájának sarkán „található”. Jobb lenne azt írni, hogy ott áll, de már nem áll, sőt ha befedi a növényzet, megtalálni is nehéz. Valamikor az 1900-as évek elején állították, s a hatvanas évekig használták. Már csak a maradéka van meg, de még rekonstruálható lenne. A „vezérkeresztet” (a kálváriát) néhány évvel ezelőtt helyreállították, de a harangláb is fontos része volt a temetőnek.


Ennyi maradt a haranglábból

Több mint nyolcvan esztendeje merült fel először a Szent Márton utcai temető (részleges) felszámolásának ötlete. Az indok az volt, hogy a vasútállomást is érintő városi belső körutat csak így lehet megépíteni.  Az elképzelésből szerencsére azóta sem lett semmi, pedig a Pázmány körutat a vasútállomás előtti térrel összekötő útszakasz  megépítése azóta is szerepel a városrendezési tervekben.
A veszélyeztetettség nyolc évtizede fennáll.  A második világháború végén a bombázások következményeként sok síremlék elpusztult. Hosszabb távon a háborús pusztításnál is nagyobb kárt okozott az, hogy  a hatvanas évek elején a temető bezárásáról döntöttek. Nem engedélyezték a további temetéseket, szorgalmazták az exhumálásokat, a temető lassan elhagyatottá vált. A nyolcvanas évek végén leltárt készítettek az akkor még meglévő síremlékekről.
Az elmúlt két évtizedben jó és rossz egyaránt történt. Az északi és a déli oldalon újjáépítették a templom kerítését, felújítottak néhány síremléket. Néha – néha egy-egy esemény vagy újságcikk után a figyelem is a temető felé fordult s talán nőtt azok száma is, akik meg akarják óvni a temetőt. Megítélésem szerint – a temetőgondnoknak köszönhetően -  az elmúlt évben nagyobb volt a rend a temetőben, mint korábban.

Számos olyan érv van, amelyik a temető megóvása, védelme mellett szól. A legfontosabb a két ezer éves múlt. Nehéz találni olyan várost Közép-Európában, amelynek temetőjét közel két évezreden keresztül használták. Valószínűleg itt volt a Savariában kivégzett ókeresztény mártírok átmeneti (Szent Quirinus) vagy végső (Szent Rutilus és társai) nyughelye.  A rombolások ellenére maradtak olyan síremlékek amelyek védelme művészettörténeti vagy várostörténeti szempontból indokolt.


Szombathelyi Pantheon - neves szombathelyiek a Szent Márton utca temetőben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése