2013. május 7.

Szombathely emléke Szombathelytől távol 3. - Mikes püspök Szicíliában készült szobrának másolatai Székelyudvarhelyen és Zabolán


Mikes János szombathelyi püspöknek 2011-ben, illetve 2012-ben köztéri szobrot állítottak Székelyudvarhelyen és  Zabolán.
Mindkét alkotás másolat. Az eredeti szobrot Enrico Licari olasz művész készítette Szombathely számára, de az eredetit a szombathelyi nagyközönség sohasem láthatta.
A Vasvármegye megye c. lap egyik 1937. januárjában megjelent tudósítása szerint a püspök a telet a szicíliai Taorminában töltötte. Ott tartózkodott akkor a mecénásként is ismertté vált Conrad Ottó, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank igazgatója is. Ő volt a szobor megrendelője, ő fizette a költségeket. Licari csak a mintát tudta elkészíteni Mikes ott tartózkodása idején, a bronzba öntésre csak hazautazása után került sor. A szicíliai Szalézi Intézet vállalta, hogy a szobrot eljuttatja a szombathelyi szaléziekhez.
A szobor valamikor az év folyamán meg is érkezett. Évtizedekig a Szent Kvirin plébánián volt, jelenleg a püspöki palota Mikes könyvtárában áll.
A székelyudvarhelyi szobormásolatot Veres András szombathelyi  püspök és Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes 2011. június 7-én avatták fel.

(Lásd:  Dénes Gabriella:  Vajon miért állítanak egy Mikes leszármazottnak szobrot Székelyudvarhelyen?

A székelyudvarhelyi szobor a köztérképen )

A Taorminában készült szombathelyi szoborról készült másolatot 2012. szeptemberében Zabolán, Mikes szülőhelyén is elhelyezték.
(Lásd: Mikes János szobrot avattak )

(A  kép forrása: szekelyhon.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése