2010. december 20.

Bécsi Maupassant - Szombathelyről

Blum Ödön 1874-ben született Szombathelyen. Apjának, Blum Sándor fakereskedőnek a mai Mátyás király utcában (közel a Fraknó utca sarkához) volt háza és ott volt a fatelep is. Ödön valószínűleg itt született, a szülőház az Empire Café helyén állt épülettel azonosítható. Az apa és a nagyapa, Blum Márton az 1800-as évek közepén még a Fő téren élt, abban a házban, ahol most a Joyce szobor áll.
Blum Ödön alsóbb iskoláit Szombathelyen végezte, majd 1897-ben a bécsi egyetemen szerzett orvosi diplomát. Néhány évig Eszék környékén dolgozott. Első írásai ebben az időben jelentek meg a helyi német nyelvű lapokban. 1907-től már Bécsben folytatott fogorvosi praxist. 1912-ben még „szombathelyi illetőségű bécsi fogorvos”. Ebben az évben a belügyminisztérium kérésére Brenner Tóbiás polgármester ad ki igazolást arról, hogy Blum Ödön, akit személyesen  ismer, szerény és kifogástalan magaviseletű ember. (Az, hogy milyen célból volt szükség az „erkölcsi bizonyítványra”, nem derül ki a Vas Megyei Levéltárban található iratból.)
Edmund Blum (Bécsben ezen a néven ismerték) első könyve 1913-ban jelent meg Münchenbenben Warum lassen sich die Juden nicht taufen? címmel. 1920-ban kiadót alapított E.B. Seps Verlag névvel és „Blum Bücher” címmel könyvsorozatot indított. A Blum Bücher sorozatot később felváltotta az „Intime Bibliothek”. (Az E.B. Seps Verlag megszűnése után, 1928-ban Bergis Verlag néven alapított új kiadóvállalatot.) Mintegy harminc könyve jelent meg saját neve alatt, de alkalmanként írói álneveket is használt.  Erotikus történeteket tartalmazó, „szexuál-pszichológiai” témájú könyvei olcsó kiadásban, igen nagy példányszámban jelentek meg. Edmund Blumot  egy időben a „bécsi  Maupassant-nak” is nevezték. Ő maga is többször hirdette könyveit így.
Nem tudhatjuk, hogy Joyce találkozott-e valaha is Edmund Blum könyveivel. Az Ulyssesben Leopold Bloom felesége, Molly egy olcsó pornográf kötetet olvas, címe a Bűn méze, szerzője „a nagyvilág fia”.


Edmund Blum önálló kötetei (nem teljes lista!):

Warum lassen sich die Juden nicht taufen? – 1913

Eheexperiment
Das Brauthemd – regény
Die Schande
Schach der Liebe
Halbjuden (Dr. Blum Bücher 1.)  – novellák
Junggesellennot (Dr. Blum Bücher 2.) - regény
Die Gelegenheitsmacherin (Dr. Blum Bücher 3., )- regény,  1922
Die Lüsterne – regény (Dr. Blum Bücher 4.), 1922
Judenhass – regény (Dr. Blum Bücher 5.
Hochzeitsnacht (Dr. Blum Bücher 6.) – regény
Die Verführte (Dr. Bum Bücher 7.)
Magdas Fehltritt (Dr. Blum Bücher 8.) – regény
Ohne Wollust (Dr. Blum Bücher 9.) - regény
Sein Venusdienst (Dr. Blum Bücher 10.) - regény
Der Hund und die Liebe (Dr. Blum Bücher 11.) , 1923
Treu bis Neapel – Roman einer Italenreise
Sommerbrautigam
Die Gefallene – novellák
Lauras Schischsal – regény, 1924
Die Sumpfblume – novellák (Dr. Blum Bücher 12 .), 1925
Mädis Irrwege
Lebt Gott noch? Krise nach Weltanschauung, 1928
Mogis verspatete Liebe (Intime Bibliothek 2.) – regény
Des Selbstmörders Schwester – komédia, 1932
Die Damen Bolzani – regény, 1932
Judenschicksal – színjáték, 1935
Die wirkliche Lösung der Judenfrage-  vitairat, 1937

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése