2010. december 3.

A százéves óvoda

170 évvel ezelőtt, 1840-ben nyílt meg az első kisdedóvó Szombathelyen. Az intézmény Magyarország legrégibb óvodáinak egyike volt. (Az elsőt 1828-ban Brunszvik Teréz alapította Budán. ) Az alapító Csepy Dömötör (Csepy Döme) ferences pap, házfőnök.
Szombathelyinek tekinthetjük a „zsengekori nevelés” másik nagy szorgalmazóját, Ney Ferencet is. Ő 1814-ben Pesten született, de szüleivel hamarosan Szombathelyre költözött, így ifjúkorát a városban töltötte. Ney 1848-tól a pesti Kisdedóvó-képző Intézet vezetője volt, számos pedagógiai tárgyú és gyermekeknek szóló könyvet írt.

Az öreg platán a "százéves óvoda" kertjében állt

Az óvoda részére 1858-ban a mai Isis irodaház (korábban Isis Szálló) helyén egyemeletes épületet emeltek. A házat 1958-ban emléktáblával látták el. Az évfordulóról annak idején a megyei napilap is beszámolt, nem említve az alapító ferences szerzetes nevét. Ekkortájt keletkezett a „százéves óvoda” elnevezés.
A Rákóczi utca, amely XIX. század második felében kezdett beépülni, első elnevezése Óvoda utca volt.
A „százéves óvodát” 1968-ban az Isis szálló építésekor bontották le. A kisdedóvóra ma már csak az udvarán állt öreg platánfa emlékeztet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése