2012. január 6.

Ahol Éhen Gyula szülőháza állt - a szőllősi major

A ház, ahol Éhen Gyula 1853 novemberében megszületett, már rég nem áll, de az épület helye a korabeli kataszteri térkép segítségével  elvileg akár méterre pontosan azonosítható.

A református Éhen család az 1700-as évek első harmadától már bizonyíthatóan Devecserben, illetve Devecser környékén élt. Éhen Gyula apja, Éhen Károly is Devecserből származott. A gazdatiszti pályát választotta. 1850 előtt a károlyházi Erdődy uradalom intézője volt. Gyula idősebb testvérei (Kálmán és László) még a Kamondhoz közeli Károlyháza-pusztán születtek. 1851 körül  - továbbra is az Erdődyek szolgálatában állva -  Szőllősbe költözött, majd Szőllősből Vépre, aztán vissza Veszprém megyébe, Küngösre. Éhen Gyula és három  húga ( Kornélia, Hermina, Gizella) abban az időben születtek, a család szőllősi kasznárházban élt.

Nem messze a szőllősi Erdődy kastélytól, a  Szent Gellért utcától északra (a 2005 épült Jézus Szíve templom környékén) a XIX. század közepén mezőgazdasági major állt, gazdasági épületekkel, cselédházakkal, intézői lakkal (kasznárházzal), vízi malommal.  A környezet az elmúlt másfél évszázad alatt sokat változott. Az út korábban nem a mai Hunyadi úton át vezett tovább Szombathelyre, a Gyöngyösön itt híd sem volt.
Az egykori major épületeinek többségét lebontották, egy részét az út építése miatt és van emelyik az 1944-es bombatámadáskor semmisült meg. A kasznárház a mai Vitéz utca torkolatával szemben, attól egy kicsit délebbre állt.
A régi épületek közül megvan még  két cselédház (Szent Gellért u. 4.), erősen átépítve az egykori vízimalom, sőt valószínűleg a mai László vendéglő elődje is megvolt már a XIX.század közepén.

Szombathelyen és a közelebbi környéken akkortájt még nem volt református templom, ezért Éhen Gyulát Egyházasrádócon keresztelték meg.

Szőllőst (Gyöngyösszőllőst) 1933-ban csatolták Szombathelyhez. (A település nevét hagyományosan két ellel írták.)

.Itt állt Éhen Gyula szülőháza

A szőllősi major ma is álló cselédházai

A major vízimalma átalakítva

Az Erdődy kastély

5 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy végre látom helyesen leírva Szőllős lakóhelyem nevét. Ma is így írjuk, ugye? Kurucz Katalin Szombathely-Szőllős Páfrány u. 15.

    VálaszTörlés
  2. Igen, szerintem a hagyományos írásmódot kellene követni.
    Ahogy látom utcanévtáblák nem következetesek. Szőlős u., Szőllősi sétány ....
    A helyes elnevezés a Szőllős utca lenne, hiszen a név az 1933 előtt önálló település nevére utal.

    Orbán R.

    VálaszTörlés
  3. 50-60 év körüli szőllősi /százholdi/ lakosok bejelentkezését várom emlékek felidézésére: SSOLYM@FREEMAIL.hu címre.Feribá

    VálaszTörlés
  4. Feribá!
    Jelentkezem szőllősi emlékek felidézésére. Megvan-e még a szobor a kastélyparkban? Ha megvan, az érdekelne, milyen hosszú a kardja.
    Vasi Vitéz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vasi Vitéz!
      Köszönöm kedves kérdését, nos a feladat nem olyan egyszerű, mert a parkba nem lehet bejutni. De úgy gon-
      dolom a szobor ismeretében, hogy a kard mérete arányos
      az ábrázolt alakhoz.Ha a "vasvitéz" 180 cm magas lehetett valójában, akkor a féltérdelő alak által a melléig érő amúgy török szablya 65 cm lehetett, de mivel a szobor nem valós méretű így a kard kb. 40 cm
      lehet. Amennyiben lehetőség adódik pontos lézeres technikával bemérjük az Önt izgató kard-méretet és e helyen közölni fogjuk. Azonban felmerül egy kérdés, miért nem a cipő méret érdekli, abból pontosabban meg
      lehetne itélni a vasvitéz valódi méretét!? Tájékoztatom a kard nem levehető, tehát "továbbhasznosításra" nem alkalmas!...

      Törlés