2011. október 24.

Szombathely elfeledett testvértelepülései

Szombathelynek a város hivatalos honlapja szerint 13  testvérvárosa van. Felsőőr, Ferrara, Kaufbaueren, Kolding, Lapeenranta,  Lecco, Maribor, Nagyszombat, Nömme,  Ramat Gan, Ungvár, Yantai, Vajdahunyad. Több felsorolásban 14. testvérvárosként Joskar Ola is szerepel. Ha lenne valamiféle bajnokság a városok között, kinekk sikerült több testvérvárosi szerződést megkötnie, Szombathely valószínűleg az elsők között végezne. Szombathelynek a fentieken kívül van még öt testvértelepülése, amelyről megfeledkeztünk 1939-ben a Kárpátalja visszatérése után a város közgyűlése öt település testvérül fogadásáról hozott határozatot.

Az öt község mindegyike Ung megyében van és ruszin, illetve ukrán lakosságú.

Ókemence (Кам'яниця) 
Nevicke (Невицьке)
Unghuta (Гу́та)
Felsődomonya (Оноківці)
Alsódomonya (Доманинці)


A határozatot a város illetékes testülete a mai napig nem érvénytelenítette.
Alsódomonyát 1967-ben közigazgatásilag Ungvárhoz csatolták. Ennek ellenére minden alapot nélkülöz, az a vélekedés, hogy Szombathely 1991-ben azért kötött testvérvárosi megállapodást Ungvárral, mert a régi szerződést kívánták "megújítani és kiterjeszteni".


Az 1939-es határozat nem döntött arról, hogy szombathelyi delegáció utazzon a testvértelepülésekre. A határozat szerint "kezdőlépésként" a testvértelepülések 35 szegény sorsú gyermekének és kísérőinek szombathelyi nyaralását biztosították. A polgármestert pedig utasították, hogy "a testvéri viszony bensőséges ápolásáról és kimélyítéséről gondoskodjék".
A város a vállalt kötelezettségeit 1943-ig biztosan teljesítette, gyerekcsoportokat fogadtak, adományokat gyűjtöttek és juttattak el az Ungvár közeli falvakba. (1944-re vonatkozóan eddig ne nem sikerült adatot találnom.)

Szombathelynek a fentiek alapján minimum 18 testvértelepülése van. Közülük tizenkettőnek a címerét helyezték el a városháza falán. Ami igazi kuriózum ott szerepel az ukrán állami címer is.  Az Ungvár felirat felett ugyanis nem a város akár internetről is letölthető címerét láthatjuk, hanem Ukrajnáét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése