2011. április 12.

A Vízmathy síremlék

Az 1900-as évek elején csak így ismerték Szombathelyen – a Vízmathy. Városi tisztviselő volt, a pénzügyek felelőse, ma úgy mondanánk, pénzügyi osztályvezető. Fényképe ott van a város régi vezetőit ábrázoló tablókon, csoportképeken. Vízmathy Gézát az utókor elsősorban nem, mint pénztárnokot , hanem mint amatőr fényképészt tartja számon. Az általa készített képek ma a várostörténet fontos dokumentumai.
Apja, Vízmathy Antal Salomváron, majd Zalalövőn volt tanító. Bár az 1800-as évek végén Zalában több helyen is találkozunk Vízmathy (Vizmathy, Vizmati) nevűekkel, a család régebbi ősei valószínűleg inkább Sopron megyében élhettek.
Vizmathy Bertalanfy József nyomdatulajdonos lányát, Bertalanfy Bertát vette feleségül. A Szily János utca 12. szám alatti házban laktak. Három gyermekük közül Piroska és Zoltán kiskorában meghalt, Berta Oltay Károly akadémikus, műegyetemi tanár felesége lett.
Vízmathy Gézának – akinek közéleti és fényképészi tevékenységéről rendszeresen írtak a helyi lapok – néhány írása is megjelent. Így például folytatásokban beszámolt egy 1925-ben tett spanyolországi zarándokútjáról.
Vízmathy nyugdíjba vonulása után Budapestre költözött, ott halt meg, a Farkasréti temetőben temették el. Lányának, Bertának és vejének (Oltay Károlynak) nyughelye Stassoldoban van.
Leszármazottai Olaszországban élnek.  Egyik dédunokája hosszabb ideig Udine tartomány elnöke volt, a másik az Udinei Egyetem rektora.

A Vízmathy családra Szombathelyen  a fényképeken és a Szily János utcai lakóházon kívül csak a Szent Márton utcai temetőben lévő reprezentatív sírbolt emlékeztet. Családi kriptának készült 1910 körül, de végül csak a két  gyermeket, Piroskát és Zoltánt temették ide. A kripta szoboralakjai közül az egyik a 8 éves korában meghalt Zoltánnal azonosítható, a mögötte álló nő valószínűleg az édesanyja, Bertalanfy Berta.  A készítő nevét nem ismerjük.
A síremléket eltakaró borostyánt néhány nappal ezelőtt eltávolították, így az több évtized után újra láthatóvá vált.




3 megjegyzés:

  1. Ez jó is, meg nem is. Eddig ui a dolgokat óvta és tartotta a borostyán. Most a két urna gyorsvonati sebességgel fog eltűnni, ha gyorsan be nem rakják a védett tárolóba, Kérlek, intézkedj! :)
    Egyébként teljes restaurálást érdemel.
    Szeretettel: Valter (Ne nekem kelljen cementezgetni, mint két hónappal ezelőtt is.)

    VálaszTörlés
  2. A készítő neve alighanem - már a stíluskritika okán is - Merkly ferenc.

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon szeretek sétálni a régi temetőben, igaz őseim is vannak ott! Fotózgatni is szoktam, ezt a síremléket szinte minden évben lefényképeztem, mindig megfogott, borostyánosan nekem jobban tetszett! Egy kicsit most megcsupasztották a temetőt a borostyánok leszedésével, egy ilyen régi sírkertbe sokkal jobban illenek a borostyánnal benőtt sírkövek, talán azt akarták, hogy rendezettebb legyen, de nem igazán lett az!

    VálaszTörlés